Follow by Email

2012. augusztus 30., csütörtök

Szappan szappan szappan....


Háromféle:)...





...ha a vágy egyszer testet ölt és jó, akkor újabb és újabb vágy követi, majd tett:
többé szappankészítésben nincs megállás:)

Sorozatban gyártom a szappanokat, ez bizony varázslat a javából.
Csak az a 4 hét amíg ki lehet próbálni, hát az ne lenne olyan hosszú...
de sebaj nézegetni lehet közben is.
Nézegetem, rakosgatom, ki-be hordozom a kosárkámban, megfogdosom
(utána alapos kézmosás), megszagolgatom:)





Az első sós-levendulásnál már bőven letelt a 4 hét, kipróbálásra került, sőt azóta csakis azzal mosakszik mindenki, sőt én a hajam is vele mosom.
Nagyon érdekes volt, mert a negyedik héten az utolsó napokban változott legtöbbet:
megérett.
Az illata jelentősen csökkent, igazából nem is levendula illata van,
hanem olyan tiszta illata, de tetszik, igaz nem levendula illatú, de jó:)
 Legközelebb a levendulásba, bizony sokkal több illóolajat kell tennem,
 ha azt akarom, hogy érződjön.
Nagyon jól habzik és a bőr utána olyan mintha a testápoló olajat is megkapta volna:
 selymes, puha, bársonyos.

Hát ezeken a tapasztalatokon igencsak felbuzdultunk és
 rögtön újabb háromfélét készítettünk a Fiammal.
 Egyet Ő talált ki, egyet én:) és készítettünk mósószappant.
Jó, hogy így is tudom hasznosítani a "maradék zsíradékot",
ráadásul ha minden rendben megy, akkor most már a mosódió és
más természetbarát szereim mellé jól betudom építeni.
(Amikor a mosódióhoz hozzájutottam a Mozsár utcában 9 éve(?), felnyílt a szemem,
azóta nem használok "szokásos" mosószereket, öblítőt stb.)
Nem volt már bennem félelem a lúg használatával kapcsolatban,
 természetesen a biztonsági előírásokat betartottuk :)
Mindegyiket hidegeljárással készítettük.


Mosószappan





1) Készült egy "sima" mosószappan: régebben használt libazsírból készítettük és ezen kívül csak napraforgóolajat, NaOH, tisztított vizet, tengerisót és lisztet adtam hozzá.
Egyet már le is reszeltem, de a próba mosáshoz megvárom a 4 hét leteltét, már csak pár nap.
 (Utószó 2014. 11.27.
Bár ez a szappan elfogyott, de többet nem készítettem használt zsírból/olajból és nem is tervezem.
Friss zsírból is kipróbáltam, nagyon jó minőségű szappanok lettek,
de ugye vegetáriánus vagyok, így ebből sem készül több. :)
Mosószappan rendszeresen készül de növényi olajokat/zsírokat használok fel hozzá.)

*

Kamillás szappan




2) Ezt a szappan én állítottam össze, összetevői:
elszappanosított olívaolaj, kókuszvaj, kukoricaolaj.
 Tengerisó, kókuszliszt, kamillatea, tisztított víz, kamillavirág, kamilla illóolaj

 *
Csokis-mézes szappan




3) A Fiam ötlete :)
Összetevői: elszappanosított olívaolaj, kókuszvaj, szőlőmagolaj.
Tengerisó, kukoricakeményítő, kakaópor, tisztított víz, méz,
100 %-os tisztaságú narancs illóolaj.





Barátaim :) szappanozásra fel :)






2012. augusztus 28., kedd

Csokoládés pöfeteg


Gabriella konyhájából, pont úgy ahogy írta:)
""Csupa csokoládé, kívül enyhén ropogós, belül omlós, és nagyon-nagyon finom!!"" Egyetértek, bár én nem vagyok tömény csokoládé kedvelő, nem is magamnak készítettem:)
 
A Fiam ma gólyatáborba indult, többek között ezt adtam a kezébe, hogy szájában érezze az otthon ízét:)
 
 


 Csokoládés pöfeteg
 
 
 

Hozzávalók
2 db tojás
100 gr házi vaníliáscukor
100 gr vaj
200 gr 60 %-os étcsokoládé
2 ek tej
1/2 cs foszfátmentes sütőpor (Alnatura/DM)
250 gr finomliszt
+
porcukor
 
Gabriella receptjétől egy dologban tértem el, megfeleztem a cukrot. Nekünk még így is édes volt, de aki szokott olvasni az tudja, hogy általában mindig felére redukálom a cukor mennyiséget.
Nekünk így kellemes.
 
 
 
 
A tojásokat habosra kevertem a cukorral.
A vajat felolvasztottam és beleraktam az összetördelt csokoládét. Hagytam, hogy megolvadjon és elkevertem a vajban. Éppen langyosan a tojáshoz adtam. Szintén belekevertem a tejet és a liszttel elkevert sütőport.
Folpack fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem 6 óra hosszáig.
A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
Két tepsit készítettem sütőpapírt borítottam rájuk.
Egy tányérba porcukrot szitáltam.
A tésztából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formáztam és a porcukorban megforgattam.
 
 
még nyersen
 
 
Tepsire ültettem őket egymástól távol, hisz sülés közben megnőnek.
Én is 10-12 percig sütöttem.
 
Gabriella köszönöm receptet.
 
 


 
 
 
 
 
 

 

2012. augusztus 27., hétfő

Chili/csili a kertünkben. Paprika, mint gyógyító növény.



Folyamatos a "betakarítás" a kertből, sok mindent üvegbe zártam, legutóbb paradicsomlét,
lecsót, töltött paprikát, őszibarack dzsemet.
Aszaltam paradicsomot, szilvát, még régebben meggyet.
Naponta gyűjtök be fűszernövényeket, őket lecsipegetem és tálcán szárítom.
Többféle erős paprikát nevelek: cseresznyét, macskap....-t,
a frissen fogyasztásra valókból most kétfélét és 11 féle chilit:)




Nagyon szeretem/szeretjük az erőset, a chilit, ami elérhető volt számomra abból van a kertemben.
 Fajtájuk/számuk évről-évre növekszik.
Folyamatosan szüretelem őket, meg is hálálják, azonnal gőzerőre kapcsolnak és ontják új virágaikat.
 Amit nem fogyasztunk el frissen, azt megszárítom és pehelyt készítek majd belőle.
Sajnos a chilik többségét még 100 %-os pontossággal nem tudtuk beazonosítani.
 Egy biztos, a világ legerősebbike (még) nincs közte.
( Ez utóbbiról (2011. év bajnoka:) érdekes információkat olvashatunk Cs. S. tollából. )
Bevallom, én nem is vágyom rá, engem tökéletesen leizzasztanak a magyar paprikák
és tökéletesen elkényeztetnek az általam termelt, a család minden tagjának élvezhető,
még "elviselhető" kategóriába tartozó chilik. 
Ezek azon kívül, hogy finoman csípősek, illatosak és zamatosak:)


A paprikafajták csípősségét az amerikai kémikusról elnevezett Scoville skálán mérik,
erről bővebben a Wikipedián olvashatunk és a Scoville táblázat is megtalálható.
Érdekességképpen a mi cseresznyepaprikánk a skála alján helyezkedik el
és az a bizonyos "világ legerősebbike" 800x erősebb.
Tudjuk, hogy az erős ízt a Kapszaicin okozza, amely a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli.
A kapszaicin fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik
 és szerencsére ma már ez nem kérdés.
A világ számos egyetemén foglalkoznak vele, többek között a magyar egyetemeken is.
Örüljünk magyar orvosainknak.

A paprikával kapcsolatban a régiek közül talán két orvos nevét  mindenképpen illik megemlíteni,
Hőgyes Endre nevét, aki izolálta a kapszaicint a XIX. században.

A másik nagy magyar orvos akinek sokat köszönhet a világ:
Szent-Györgyi Albert, aki felfedezte a C-vitamint a paprikában 1932-ben.
E tettét Nobel díjjal jutalmazták:)


A kapszaicinnel, mint hatóanyag leggyakrabban fájdalomcsillapító kenőcsök,
tapaszok kapcsán találkozhatunk, illetve kapható orrspray amely hatékony fejfájás,
migrénes fájdalmak csillapítására.


Paprika (Capsicum)

A paprika őshazája Mexikó. Állítólag, már 7000 ezer éve ismert(!) volt.
A legrégebbi azonosított leletek Ecuadorban kerültek elő, 6100 évesek:
chili magokat találtak őrlőköveken.
(A világ legnagyobb erőspaprika termesztő országa ma már India.)
A benne található csípős ízért felelős kapszaicint az emlősök nem igazán bírják, ezért nem
is fogyasztják, bezzeg a madaraknak nem árt, ürülékükkel pedig az újra vetést is megoldják.

A paprika gyógyító tulajdonságait már az indiánok ismerték, mindig is használták
fájdalomcsillapító, keringés élénkítő hatása miatt.

Az említett C-vitaminon kívül számos vitamin (A, B1, B2), ásványi só található benne, magas
 az antioxidáns tartalma. Jó hír, hogy C-vitamin tartalma a savanyítás során is megmarad:)

Anyagcsereserkentő, zsírégető tulajdonsága miatt a fogyókúrák kedvelt alapanyaga.
 A masszázsolajokat is gazdagítja, amit a "népszerű" narancsbőr ellen vetnek be.
A kapszaicint a szív és érrendszeri betegségeket megelőzendően, preventíven is ajánlják.
Megfigyelték és a népi gyógyászatban fel is használják, hogy erős paprika fogyasztása izzadást,
test hőmérséklet csökkenést idéz elő.
Fokozza a nyál és gyomornedvek elválasztását, serkenti az emésztést.
Élesíti a látást, antiszeptikus.
Rák megelőző hatását (gátolja a sejtburjánzást), magyar orvosok kutatásai is alátámasztják.

Gasztronómiai vonatkozása: a világ közel fele országában a konyha elengedhetetlen fűszere.
Magyarországon a fűszerpaprika a legtöbbet használt fűszer.


A saját kertemben termettek:























2012. augusztus 26., vasárnap

Stracciatella joghurthab



Joghurthab csokoládéforgáccsal és vaníliamagokkal.
Tálalásnál aki kért: hársvirágmézzel.
Ezt a finomságot "K"-nak és "A"-nak ajánlom :)))
Bár Ti kedveseim nem pont így készítve ettétek, de az alap ugyanaz,
 a tálalás pedig fantázia kérdése: akkor áfonyaöntettel, most pedig csokoládéforgáccsal :)





Péntek reggel telefonáltak, egy óra múlva jönnének...
- Lehet?
- Hát persze :) várunk  :)
Hú, egy óra múlva? Kint már akkor 35 fok volt, (bent 24), ó mi legyen az ebéd,
ami mindenkinek, gyereknek, felnőttnek, idősnek megfelel, gyorsan elő tudom készíteni
abból ami van itthon, hisz ha megérkeznek Velük szeretnék lenni.
Még desszert is kellene... sütni nem szeretnék  -bár még egy muffin beleférne az időbe-
nem akarom a sütőt bekapcsolni, és lehet,
 hidegebbre, könnyebbre vágynak majd a hőségben. 
Végül Bolognai spagetti lett (volt még tárkonyos zöldbab leves, aki kért)
és joghurthab áfonyaöntettel.
Megígértem, hogy ennek a pár perc alatt elkészíthető finomságnak
a "receptjét" felteszem ide.





Stracciatella joghurthab





Hozzávalók
11 adag!


500 ml habtejszín
900 g görög joghurt
1/2 rúd vaníliarúd magjai
2 ek porcukor
100 g 80%-os étcsokoládé
-------------
hársvirágméz


A nagyon hideg tejszínt felvertem habnak, hozzáadtam a vaníliamagokat és a porcukrot,
majd alacsony fokozatra vettem a habverőt és belekevertem a joghurtot.
A csokoládéból a zöldségtisztítóval forgácsot gyártottam és a habhoz forgattam kétharmad részét.
A maradékot a poharakba rétegeztem a habbal :)





Megjegyzés
- A tejszínt, joghurtot és a csokoládét is közvetlenül felhasználás előtt vegyük elő a hűtőből,
hogy teljesen hideg legyen.
- Csokoládé helyett bármit tehetünk: friss gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt,
müzlit vagy kekszet, lekvárt vagy dzsemet, vagy gyümölcsöntetet.
Kedves "A" és "K"  az áfonyöntetet amit kóstoltatok a következőképpen készítettem:

Áfonyaöntet

kb. 300 g áfonyát lábosba tettem, villával itt-ott megnyomkodtam 
- nem kell teljesen pépesre, csak legyen egy kevés leve -
hozzáadtam 1 ek nádcukrot és hagytam, hogy egyet rottyanjon.

Forrón üvegbe töltöttem, lezártam a csavaros tetővel, majd amikor kihűlt a hűtőbe tettem.

Felbontás nélkül így is eláll több hétig,
ha viszont valaki felbontja, akkor esélye sincs a túlélésre az öntetnek :)
hisz nagyon finom.






2012. augusztus 24., péntek

Üdvözlet "alexa0411"-nek



Kedves Alexa. örülök Neked! Köszönöm:)
 
 
"A" Szellőrózsa
 
 
 

Üdvözlet "Petra"-nak



Petra, köszönöm, hogy jöttél :))
 

 
 

Üdvözlet "Katalin"-nak


 
Isten hozott Katalin.
Köszönöm:)
 
 

 

Rozmaringos gyümölcsös kenyérlepény (Focaccia)



Uzsonnára vártam vendéget, ezt készítettem.
Sós is, édes-savanykás is.
 Illatos az őszibaracktól és a rozmaringtól.
A tészta pedig: omlós-roppanós  az olívaolajtól a "kéreg", belül pedig selymesen puha.



Rozmaringos gyümölcsös kenyérlepény




Hozzávalók
előtésztához:
200 g finomliszt
1 cs szárított élesztő (Alnatura/DM)
300 g kézmeleg víz
1 ek méz

tészta:
az előtészta
+
200 g rétesliszt
155 g kenyérliszt (nagymama)
2 tk tengerisó
50 g e.sz. olívaolaj
3 ek friss rozmaringlevél
---------------------
+
2 db őszibarack
  9 db mirabella szilva
1 mk nagyszemű Himalájasó
+
 extra szűz olívaolaj




Az előtésztához az élesztőt krémesre kevertem a vízzel, majd a mézzel és a liszttel.
 Letakartam egy folpack fóliával és 1 órát így hagytam, hogy felhabosodjon (24 fok).
A rozmaring leveleket lecsipkedtem.
Hozzáadtam a kétféle lisztet, a sót és az olívaolajat és a rozmaringleveleket.
Géppel összekevertem (3 perc) majd 10 percen át kézzel dagasztottam.
Letakartam egy vászonnal és 5 percig pihentettem. Újra dagasztottam 3 percig.
Cipót formáltam belőle, beletettem egy tálba, lezártam a folpack fóliával és 2 órát kelesztettem.
Fentebb írtam, hogy 24 fok van a konyhában, ha ettől melegebb van,
akkor lehet kevesebb idő is elég, hogy duplájára emelkedjen.



A barackot megtisztítottam és feldaraboltam. A sütőt 200 fokra kapcsoltam.
Kettő pitetálat készítettem, 1-1 ek olívaolajjal kikentem.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítottam, ketté vettem egyenként a kezemmel kerek lappá nyújtottam és kibéleltem a tálakat, úgy hogy  pereme is legyen.



Tetejére raktam a gyümölcsöt és kevés rozmaringlevelet.
(Az a tapasztalatom, hogy sokkal intenzívebb íze van a rozmaringnak ha a tésztába gyúrom,
a tetején igaz csodálatos illata van amikor sül és ugye ropogósra sül, ami nagyon finom,
de a tésztában így nem érződik karakteres íze.)
Megszórtam a nagyszemű sóval és meglocsoltam olívaolajjal.
16 perc alatt sültek meg.



2012. augusztus 23., csütörtök

Kéksajttal töltött (kék)szilva vadmézzel


Sós is, édes is, gyümölcsös is.
A tetejükre egy kakukkfűvirágot tettem:)
 
 



Kéksajttal töltött szilva "vadmézzel"
 
A vadmézet "B"-től ajándékba kaptam, régóta tartogatom, hisz "R"méhész barátom is rendszeresen ellát finomabbnál-finomabb mézekkel, így erre csak most került sor:) Mindkettőtöknek köszönöm:)
 
 
 
 
Hozzávalók
2 marék szilva
1 doboz kéksajt (Castello gold*)
sűrű méz
 

 
 
A kéksajtot 2 órával előbb kikészítettem.
A szilvákat felvágtam és a magjukat kiszedtem, talpukat egy cseppet levágtam, hogy ne dőljenek fel.
A kéksajt megpuhult, egy villával krémesre kevertem.
A szilvákat megtöltöttem nyomózsák segítségével és tányérra ültettem őket. Mindegyikre kávéskanálnyi mézet csorgattam és kakukkfűvirággal díszítettem.
 

(*)
Ez a sajt szobahőmérsékleten teljesen megpuhult, így nem volt szükség arra, hogy tejszínnel fellazítsam. Persze ha másféle sajtot szeretünk, akkor lehetséges, hogy 1-2 evőkanál tejszínnel krémesre kell keverni:)