Follow by Email

2012. március 31., szombat

Feketeribizlis pite



A szél napok óta fogvatart, azaz nem enged ki a házból,
bár Ő kiengedne csak nincs értelme a kertben dolgoznom.
A családom ennek igen örül, mert több süti, keksz készült, na meg azért is,
mert nem dolgozom egész nap a kertben...
Következzen most, egy tegnap készült nem nagyon édes édesség.




Nem dicsekszem, de nagyon sok kincs lapul még a kamrában, fagyasztóban ami felhasználásra vár.
( A fagyasztó pici, de sok finomság elfér kis helyen, nem csak a jó emberekre vonatkozik a mondás! )
Többek között saját kertből való gyümölcsök, ez a feketeribizli is. Kevertem hozzá egy tésztát.

Feketeribizlis pite karamellás fagyival (csak egy picivel)




Hozzávalók
 200 g nádcukor
100 g olaj
4 db tojás
120 g tejszín
1 db citrom reszelt héja ( bio )
pici só
250 g liszt
1 mk sütőpor
1 késheygnyi szódabikarbóna
150 g feketeribizli a fagyasztóból
Tálaláshoz: fagyi v. tejszínhab, feketeribizli




A sütőt bekapcsoltam 175 fokra légkeverésre.
A cukrot a tojások sárgájával habosra kevertem, egészen "fehéredésig".
 Hozzámértem a tejszínt és az olajat, amivel tovább kevertem. Belereszeltem a citrom héját.
Közben - amíg a gép dolgozott - a tojások fehérjét pici sóval habbá vertem.
Kimértem a lisztet és elkevertem benne a sütőport és szódabikarbónát.
Fakanálra váltottam és a tojásos masszához öntöttem a lisztet és a hab felét.
Bátran összekevertem, majd beleforgattam a feketeribizlit fagyosan,
majd laza de óvatos mozdulatokkal a többi tojáshabot.
 Az előkészített szögletes szilikon formába lapátoltam az egészet. 50 perc alatt sült meg.
Félidő után kapott még kétszer társat, 1-1 tepsi sós keksz személyében.
Jól megsültek, együtt...
Ezért szeretem a légkeverést, hisz nem lett a sós keksznek süti illata és nem lett a sütinek hagyma íze.




Megjegyzés
A Sparban (majdnem) mindig lehet kapni saját márkás bio citromot.


Üdvözlet "egycsipet"-nek


Üdvözöllek "egycsipet"


 

 
Köszönöm.

2012. március 30., péntek

Üdvözlet Lillának



Lilla szerettel üdvözöllek, köszönöm, hogy erre jársz.



Játékra invitáló, receptajánló

Amikor megtudtam, hogy Vicuska játékra invitált, picit szomorú lettem...
Most volt négy hónapja, hogy elindítottam a blogom, nincsenek még húsvéti receptek rajta...de hagytam magamnak időt, hogy végig gondoljam, s közben rájöttem, hogy nem is húsvéti recepteket kért tőlem, hanem olyanokat, amiket szívesen ajánlok. Hát ilyen meg van, az összes...úgyhogy szomorúságom, hamar felváltotta az öröm!
A blogjátékot Csupacsoki indította el, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel. Eredetileg 10 blognak ajánlott továbbadni a stafétát, 10 receptig bármilyen ételt vagy süteményt ajánlani, bemutatni egy válogatást és bejegyzést készíteni mindenről. Természetesen ne felejtsük el, ki hívott meg bennünket a játékra :) Játékra fel! Akinek tetszik az ötlet, magától is kirakhatja ajánlatát!

Akiknek tovább adom a stafétát

http://babette-babettefz.blogspot.com/
http://veruskonyhaja.blogspot.com/
http://farkaselet.blogspot.com/
http://palocprovence.blogspot.com/
http://www.egycsipet.hu/
http://latsiakonyhaja.blogspot.com/
http://vegavarazs.hu/
http://flamcsi.blogspot.com/
http://relaxotour.blogspot.com/
http://kajapiazongora.blog.hu/


Amiket a blogomról ajánlok

Házi kézzel készült csiga az ünnepi levesbe:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/02/kezzel-keszult-csiga-teszta.html


Ha már az ünnephez hozzátartozik a tojás, a fürjtojás mindenképpen ünnepivé tehet még egy egyszerű levest is:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/01/tojasleves-furjtojassal.html


A húsvéti sonka mellé egy frissen készült ropogós héjú kenyeret ki utasítana vissza?


Formázhatjuk pont akkorára ezt a gyűrű péksüteményt, hogy a tetejére üljön a sonkalében főtt, füstölt illatú tojás:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/03/kakat-szezam-kenyer-gyuru.html


Kihagyhatatlan, a családom mindig ezt kéri és aki kóstolta nem is akar másféle sajtost enni...Édesanyám receptje ( sajnos a fotó ronda ).
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2011/12/sajtos-rud.html


Könnyű és egészséges saláta és répából van, a nyuszik odalesznek érte:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/03/gyomberes-sargarepazeller-salata.html


Előre elkészíthető, sokáig eláll, persze csak akkor ha eldugjuk:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/03/oszibarack-sutemeny.html


Könnyű, modern desszert imádóknak:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/02/pottyos-panna-azaz-makos-panna-cotta.html


Egyszerű, gyors. Ünnepeken még több idő jut az együtt teázásra:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/02/tejfolos-koszoru-5-orai-teahoz.html


Édes, kávés kényeztetés:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/03/tiramisu-szuletesnapra.html


Nálunk nem hiányozhat:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/01/mezes-zserbo.html


Örömteli készülődést kívánok, minden kedves látogatómnak!!!

Padlizsánfasírt paradicsomszószban




Paradicsombefőzés idején, különféle szószokat is szoktam üvegbe zárni.
Zöldségeseket, fűszereseket, amelyek igazi segítőtársak egy gyors tészta ételhez.
Nem beszélve a napfényes ízükről és arról a tényről, hogy a saját "ökológikus"
kertemben termett és minden tartósítószertől mentesen tettem el.
Egy ilyen padlizsános, fokhagymás, bazsalikomos szósz várt a sorsára,
 amihez a látvány kedvéért  vettünk egy padlizsánt.
Viszont volt ma időm - hisz az időjárás visszatartott a kerti munkától -
hát gondoltam egy kicsit hozzáadok az egyszerű szószhoz.






Padlizsánfasírt paradicsomszószban spagettivel

Padlizsánfasírt

Hozzávalók
1 nagyobbocska padlizsán
0,5 dl olaj
tengerisó
frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1,5 kifli morzsának őrölve
friss petrezselyem, bazsalikom





A padlizsánt megmostam és 1x1 cm-nél kisebb kockákra vágtam.
A serpenyőbe beletettem az olajat és felforrósítottam,
rátettem a kockákra vágott padlizsánt, sóztam, borsoztam.
Megsütöttem.
Ez csak pár percet vesz igénybe, minden más sütési ceremóniától sokkal kevesebb időt,
ráadásul egyszerre pirult és krémes.
Kihűtöttem.
Átkanalaztam egy tálba és villával kicsit még összenyomkodtam.
Hozzáadtam a két tojást, a tiszta és aprított zöldfűszereket, még borsot és az összezúzott fokhagymát. Összekevertem és annyi kiflimorzsát adtam hozzá, hogy formázható masszám legyen,
 de ne túl kemény, ehhez nekem másfél kifliből készült morzsára volt szükségem.
A serpenyőben egy ujjnyi olajat forrósítottam.
A padlizsánmasszából kis golyókat formáztam és az olajban pirosra sütöttem.
Tálba szedtem és várt a további sorsára.






Paradicsomszósz

Hozzávalók
2,5 dl-es üveg fent nevezett szósz, helyettesíthető ugyanennyi sűrű paradicsomszósszal
3 dl házi natúr paradicsomszósz
5 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
tengerisó
frissen őrölt bors
chilipehely
fűszerpaprika ( szeretem ha szép piros a szósz színe, ezért szoktam beletenni )
friss petrezselyem, bazsalikom


Az olajat a fazékba öntöttem, felforrósítottam és beledobtam a zúzott fokhagymát,
amint sercegett ráöntöttem a kétféle paradicsomszószt.
 Összekevertem, ízlés szerint fűszereztem. Hagytam néhányat rottyanni.
( Nem kell főni és sűríteni sem, hisz így is igen sűrű. )
Beleraktam a sült padlizsánfasírtokat és most már együtt várakoztak tovább,
hogy megfőjön a tészta. Én pedig a forró vízzel arra, hogy megérkezzen a családom.
Amíg ők a levest kanalazták, a tészta megfőtt.

Az ízlés szerint megfőtt tésztát, a vízből, a padlizsángolyós paradicsomszószba lapátoltam.
Picit lecsöpögtettem, hisz a szósz elég sűrű volt,
sőt még adtam hozzá a tészta vízéből néhány kanállal.
Meglocsoltam olivaolajjal.
Összekevertem.
Forrón tálaltam, a tetejére parmezánforgácsot szórtam és bazsalikomlevéllel díszítettem.






A fotóhoz a látvány érdekében elvettem egy kevés natúr tésztát,
meglocsoltam a olivaolajjal és a tetejére tettem a  padlizsángombócot.




Szeretetrehangoltan a Facebookon :)






2012. március 29., csütörtök

6. ital Csalántea. Csalán, mint gyógynövény.



Hát bizony, ezen a széllökésekkel nehezített napon, én meleg teára vágytam.
A Nap sütött, tehát szélvédett helyen - bár alig volt ma ilyen nálunk - kívülről melegít,
belülről pedig a csalán, legyen tehát

  Csalántea



Hozzávalók
3 szál friss csalán
3 dl forró víz
op. méz




A csalánt levágtam, a vizet felforraltam.
A csalánra ráöntöttem a forróvizet és vártam, közben pedig illatoztam a felszálló gőzben.




Egészségünkre!


-----------------------

Csalán, mint gyógynövény
( Urtica dioica )




Talán ma már - újra - a csalán, egyre ismertebb gyógynövény.
Igen népszerű a leve, teája, a tavaszi tisztítókúrák során. Köztudottan vértisztító, vesetisztító.
Teája feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, segíti a méreganyagok kiválasztódását,
a vesét fokozottabb vizelet kiválasztásra serkenti.
Támogatja a máj munkáját, fokozza a szervezet védekező erejét.

Magas C-vitamin, Béta-karotin, K-vitamin, D-vitamin, Vas, Kálium, Kalcium, Foszfor,
Mész tartalmú gyógy-, és (szerintem) fűszernövény.
 Flavonoidokban, Klorofillben sem szűkölködő növény.

A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint, a hisztamint tartalmaz, ezért az égető,
viszkető fájdalmas érzés, ha hozzáérünk. Pont ez a vérbőséget okozó hatása használható ki,
 reumás megbetegedés esetén. Még Édesapám is meséli, hogy bizony az idősek egykor csalán köteggel veregették a fájó ízületüket és gondolom, nem véletlen...hisz ahol vérbőség van javul a keringés,
javul az energiaáramlás, bizonyára csökken a fájdalom.

Sok betegség esetén gondolhatunk a csalántea kúraszerű alkalmazására.
Ha így döntünk, akkor sem igyuk hosszabb ideig egyfolytában.
Érdemes észben tartanunk, hogy a gyógynövények drogok!
Egy- egy hónap után tartsunk szünetet vagy váltsunk másik teára.
( Ebből a szempontból a Csipkebogyó teája semleges, azt folyamatosan fogyaszthatjuk.)
Néhány betegség, a teljesség igénye nélkül: keringési problémák, magasvérnyomás, köszvény,
reuma, ízületi gyulladás, ekcéma, asztma, premenstruációs tünetek esetén.

Gastronómiai felhasználása: a zsenge csalánból kiváló főzelék készíthető, hasonlóan mint a spenót.
( A spenót nem fogyasztható köszvény esetén, a csalán kifejezetten javasolt! )
Aki nem szereti a főzeléket, de szeretné a csalánt a tányérján látni, próbálja ki,
hogy némi fokhagymás vajra rádobja 2-3 percig. Nagyon jó! )

A kozmetikában, bőrápolók, hajápolók között is megtaláljuk a csalánból készült készítményeket.

Mindemelett, azok a kertészek, akik végre tovább tudnak lépni a kemikáliák használatától,
 igen hasznos segítőtársat találnak a csalánban.
Érdemes tavasztól fogva jóbarátként magunk mellé állítani.
A friss kihűtött forrázatával, a levéltetűk túlszaporodása ellen tehetünk, de ne feledjük a kertben a levéltetűnek is van szerepe, gondoljunk csak arra, hogy a Katicák táplálékául szolgálnak. 
A 3 hetes erjesztett, szűrt levével, amit 10x-ére hígítunk a növényeink immunrendszerét erősíthetjük.
A visszamaradt sűrítménnyel pedig a talajt javíthatjuk, illetve a komposzt érését segíti.
( A blog írója, sok éves tapasztalattal, szívesen segíti a részletekre kíváncsi olvasót...)

Érdekesség: a szára olyan erős, hogy régen a kendert helyettesítették vele, fonalat,
szövetet, kötelet készítettek belőle.


( Közben este lett - még mindig fújj a szél - a napot egy forró, chilis, citromos, gyömbér teával zárom...
A friss Gyömbért összeaprítom,  3-4 percig főzöm, átöntöm egy félliteres bögrébe,
hozzámorzsolom a chilit, beledarabolom a citromot. - Langyosan mézzel még kiegészíthető. - 
A bögrét a két kezem között tartva, lassú kortyokban megisszogatom,
ezt a kívül-belül felforrósító finomságot. )


Díj, díj...


Hajnitól és Zolitól  http://sarokkonyha.blogspot.com/ Asszonyától és Urától, kaptam ezt a díjat.
Nagyon köszönöm.
 Én is adok Nektek egy ajándékot:





Íme a díj:


A díj szabályai:
1) Linkeld be annak a blogját, akitől kaptad.
2) Tedd ki a díjat a blogodra.
3) Add tovább 4 olyan blognak, ahol szívesen kommentelsz.
4) Add még tovább 2 olyan blognak, ahol még nem vagy rendszeres olvasó.
5) Értesítsd egy kommentben a díjról, a jutalmazottakat.

Kettőt választottam:


Most felfedezett blog:

Mégegyszer köszönöm.


Köszöntő "Ginko"-nak


Örülök, hogy erre jársz. Köszönöm.




Hunyor ( Helleborus )

Fürjtojás a "Párizsi kosárban"




A "párizsi kosár" nem Párizsban vásárolt kosarat takar,
hanem azt a bizonyos felvágottat.
Általában egy-két jóféle szalámi, sonka kivételével nem vásárolunk felvágottat.
Most kivételt tettem és még lesz rá példa, mert a kivétel erősíti a szabályt...





Hagyományos kolbászos babfőzeléket készítettem és arra találtam ki feltétnek, a Fiamnak.
Végül másképpen alakult (mint sokszor) és nem a babfőzelékhez ette,
hanem friss csalánnal és bazsalikommal gazdagon megszórt mozzarella salátához.


Párizsi kosárban sült fürjtojás






Hozzávalók
3 szelet jó minőségű marhapárizsi
3 fürjtojás
3 ek olaj
tengerisó
frissen őrölt bors


A serpenyőbe öntöttem az olajat.
Amikor felforrósodott, belefektettem a párizsi szeleteket,
amely a hő hatására felpúposodott és egy fordított kosarat képezett.
Megfordítottam és beleütöttem mindegyikbe egy fürjtojást.
Pár pillanat alatt megsült a fehérje és tálaltam.






( Fotózáshoz külön készítettem, de később elfogyott...)


2012. március 28., szerda

2012. március 27., kedd

Svéd rozskenyér

A BBB társaság márciusi kenyere ez az igazán különlegesen fűszeres, igazán finom rozs (-os ) kenyér.
Astridnak, a hónap Háziasszonyának, köszönöm ezt a jó kis receptet, amit nem felejtek és a jól bevált kenyereim mellett rendszeresen napirenden tartok.



Képzeljünk el, azt az illatot ami belengte a házunkat, amikor sütöttem ezt a narancshéjas, ánizsos, köményes csodát....Ünnepi hangulatot varázsolt az amúgy is ünnepi hangulatomba.
Mikor először sütöttem, megadtam a módját, készültem rá napokig, majd megvártam amíg családom nagy része túracipőt húz, s tekintettel, hogy én nem tarthattam velük, e kenyér készítésével kárpótoltam magam. Na és a kész illatos finomsággal vártam Őket haza. Tudtam, hogy ebédelnek valahol, de becsületükre legyen mondva, azonnal igent mondtak a kóstolásra, csak egy picit, csak egy falatot. Falatot, újabb falat követett. A Férjem úgy jellemezte, hogy feltette a napra a koronát, igazi desszert kenyér. Nem is kíván mást csak egy kis krémes házi vajat.
Szépnek nem szép, sütöttem már szebbet, így hát elneveztem: "csúnya de finom"-nak. ( A csúnyaság csak az én kenyeremre és az elsőre vonatkozik.)
Mielőtt leírom a receptet, öt megjegyzés:
1) Ez nem Kubai kenyér gyorsaságú, tehát akkor fogjunk hozzá, ha van időnk.
2) A eredeti receptet megfeleztem, tekintettel, hogy szeretek mindig friss kenyeret sütni, a igényeinknek megfelelőre méreteztem. Tehát az eredeti duplája annak, amit én készítettem.
3) A hozzávalókat csészében adták meg, én az eredeti szerint készítettem, de megmértem, tehát a követendő receptet én már gr-ban adom meg. Először, ahogy készítettem gr-ban, majd zárójelben az eredeti csészében megadott mennyiségek szerepelnek.
4) A szárított élesztőt, frissre cseréltem, s bár soknak találtam ( általában én kevesebb élesztőt használok ) beleraktam, tekintettel, hogy mindig precíz recepteket közölnek.
5) Az én csészém, amit használtam, 250 ml-es csurig, de ez nem számít hisz mint írtam,
átmértem gr-ra.
Vitamill fehérlisztből és Müller-es bio tejesőrlésű lisztekből készítettem.



Svéd rozskenyér

Hozzávalók

Első szakasz:
360 gr langyos víz ( 3 cs langyos víz )
50 gr friss élesztő - lásd utószó!- (1,5 ek azaz 2 csomag szárított élesztő )
3 ek méz  ( 1/3 csésze méz )
50 gr tejpor  ( 1 cs tejpor )
1 db narancs reszelt héja  ( 2 db narancs reszelt héja )
1 tk ánizsmag  ( 2 tk ánizsmag )
1 tk köménymag  ( 2 tk köménymag )
285 gr fehérliszt  ( 4 csésze fehérliszt )

Második szakasz:
2 tk tengerisó  ( 4 tk só )
3 ek olaj  ( 1/4 cs olaj )
270 gr teljesőrlésű rozsliszt  ( 4 cs rozsliszt )
55 gr teljesőrlésű tönkölyliszt  ( 1 cs teljesőrlésű liszt )

-----------------
Első fázis
1) Feloldottam az élesztőt a langyos vízben, hozzáadtam a mézet, a tejport, az ánizst, a köményt, belereszeltem a narancs héját. Összekevertem.
2) Csészénként hozzákevertem a 2 csésze, azaz 285 gr fehérlisztet. Tehát az egyiket, amit alaposan elkevertem, majd a másikat és szintén elkevertem.
3) Addig kevertem, amíg teljesen összeállt a tészta, bár ekkor ez még nagyon híg. ( 5 perc ) Ezt a műveletet lehet géppel is!


 
Kelés előtt és után


4) Egy nedves konyharuhával letakartam és 45 percre nyugodt helyre tettem, hogy legyen ideje az előtésztának megkelni. Ha jól végezték a dolgukat az élesztőgombáink, akkor egy habos, buborékos, híg tésztát veszünk elő a konyharuhánk alól.

--------------
Második fázis
1) Azt írták, hogy ne kevergessük, összevissza a tésztát, csak szépen az edény falánál körbe- körbe. Ezzel én is egyetértek, még annyit hozzátennék, hogy az óramutató járásával megegyező irányba.
2) Hozzáadtam a sót és az olajat és körkörös mozdulatokkal beledolgoztam a tésztába.
3) Fél csészénként hozzáadtam a rozslisztet és a tönkölyt, közben kevertem, majd a deszkára tettem és gyúrtam, gyúrtam, gyúrtam amíg az összes lisztet felvette.
4) Folyamatosan lisztezve a deszkám, addig dagasztottam amíg szép rugalmas, fényes és sima tésztát kaptam.
5) Amikor elégedetté váltam, néhány csepp olajat cseppentettem a tésztára és tálba tettem.
 Letakartam a nedves konyharuhával és pihenőt kapott, vagyis amíg pihent, dagad, duplájára. Pontosan 40 percet vett igénybe, a javasolt 60 perc helyett. ( Szokás szerint a 25 fokos sütőbe tettem, mert a lakás nálunk 20 fok körül van télen, 24 fok körül nyáron, a kelt tészták pedig szeretik ha melegebb van. Ezért ez a módszer nekem évek óta bevált gyakorlat. )
6) Az idő leteltével, ököllel leütöttem a tésztát 21x .



A képen, az ököllel való leütögetés és után a formázásig.


7) Újra letakartam és most 35 perc ( a javasolt 40-50 perc helyett ) elég volt, hogy duplájára emelkedjen.
8) Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. A tésztát pedig a munkalapra ( deszkámra ) borítottam.
9) Hajtogatással oválisra formáztam a kenyérkém.
10) Az ovális jénai tál tetejét kikentem néhány csepp olajjal és beszórtam liszttel.
11) a tálba helyeztem a kenyeret és ráborítottam a tetejét, hogy ne fázzon amíg bemelegszik a sütő. Ez idő alatt szépen megemelkedett. ( 15 perc )
12) Bemetszettem egy pengével és betettem a forró sütőbe.
13) 42 perc alatt sült meg. Én közben kimentem levendulát metszeni, egy idő múlva bekukucskáltam, hogy letakarom  ha nagyon barnul. Hát már megtörtént, szép tejcsoki színe lett.



 Jellemzői
Héja: ropogós.
Bélzete: rugalmas, nem morzsálódik, könnyen összenyomható de elengedésre visszarugózik.
Illata: Mennyei!
Íze: nos erről már írtam. Önmagában is finom. Házi vajjal teljes élvezet, ennek fokozására a Férfiak egészen kevés mézet tettek a szelet tetejére. Férjem halsalátával is ette, azt mondta tökéletesen kiegészítik egymást...Készült belőle camambertes szendvics, de egy szelet sonkával is harmonizál.



2. kenyér


Utószó
Mégegyszer megsütöttem, tekintettel, hogy az első kinézetével nem voltam megelégedve. ( Csúnya De finom! ) Az eredeti recept 2 csomag élesztőt írt, amit átszámoltam, az ugye 2 egész frissnek felel meg. Sejtettem, hogy sok, legalább is nekem. Az íze tökéletes volt, nem volt "élesztőíze" de nagyon gyorsan kelt. Ezért a második kenyérnél már csak 30 gr élesztőt használtam és ennyi elegendő is. Tehát, eredeti recepten egy helyen változtattam: a szárított élesztőt frissre cseréltem. Az első kenyérnél 50 gr-ot tettem hozzá, a másodiknál 30 gr-ot. Az utóbbi elegendő. Az első lyukacsosabb volt, a második picit tömörebb, de rozsos kenyérnél tökéletes.



Üdvözlet "Mandalának"


Kedves Mandala, köszönöm, hogy megajándékoztál...



Wax chamelaucium


5. ital. Csalános alma-narancslé




Összehoztam az őszt, a nyárral és a tavasszal, a telet már kihagytam.
Az alma még őszről való, a narancs a nyarat idézi, a csalán a tavasz.
A lényeg a tavasz, azt kell most megélni...
 A csalán magában hordozza a tavasz információját:
megújulás, lendület, kirobbanó energia, élet, egészség.





A friss csalánnak különleges íze van, nagyon szeretem.
A kirándulások során mindig megengedem magamnak azt a luxust, hogy kicsípem a közepét, összehajtogatom, hamm bekapom és alaposan összerágom.
Aki nem allergiás rá, semmi baja nem lesz, legfeljebb egy picit megcsípi.




Friss csalános alma, narancslével

Hozzávalók
 3 szál kb. 12 cm-es friss csalán
1 db kicsi alma
1 db kicsi narancs
 2 dl víz
op. citrom, méz





Igen fáradságos munkával a kertben lenyírtam 3 szál csalánt,
 megmostam, beletettem a botmixer poharába.
Az almát megtisztítottam és apróra daraboltam, ráraktam a csalánra.
Rájuk öntöttem a 2 dl vizet és a botmixerrel 2-3 perc alatt pépesre turmixoltam.
A narancsot megmostam, kinyomtam a levét és a pépre öntöttem.
Összekevertem.
Leszűrtem egy fél pohárral, hátha Valaki azt kívánja meg.
A kancsóban rostos, a pohárban szűrt. Csak tessék, csak tessék...




A csalánról, mint gyógynövényről fogok a napokban írni, ha Valakit érdekel.




Egészségünkre!

2012. március 26., hétfő

Segítség a szerkesztéshez...

Aki tud, legyen szíves segítsen.
Másik képet szerettem volna feltenni a fejlécre. Az előzőt töröltem és "tallóztam" kiválasztottam melyiket szeretném. Elkezdte feltölteni, de végül kiírta, hogy "túllépte a fényképfeltöltési kvótáját".
( Már egy hete szerettem volna az ide látogatókat új fotóval megörvendeztetni, azóta próbálkozom.. )
Mit jelent ez, mit változtassak?
Hogyan tudok még is feltölteni saját fotót, a fejlécre? Biztos van megoldás.
Köszönöm a segítséget.




2012. március 25., vasárnap

Narancsos cékla / 4. ital




Narancsos cékla





1:1 arányban tartalmazza a mai ital,  a céklalét és a narancs levét.




Hozzávalók

1 db öklömnyi cékla
2  narancs
2 dl víz





A céklát megtisztítottam és apró darabokra vágtam.
Beleraktam a botmixer poharába, ráöntöttem a vizet és 5 perc alatt összeturmixoltam. Leszűrtem.
A narancsokat megmostam és kifacsartam a levüket.
A kettőt összekevertem.






Egészségünkre!