Emlékszem gyermekkoromban sokat rötyörésztem ezen az elnevezésen, de nagyon
szerettem, a levest. Édesanyám természetesen saját maga nevelte csirkéből, az
aprólékból készítette. Ma már én nem eszem és nem is saját nevelésű csirkéből
készítem, sőt nem is aprólékból, hanem csirkemellből, mert abból szeretik...Egy
maradt a régi, vagyis egy dolog emlékeztet a régre:
a nevetés, csak most már a Fiam rötyörészik
az elnevezésen. A levest imádja, ez a kedvence.
Becsináltleves csirkemellből
Hozzávalók
1 db bőrös csirkemell
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db közepes krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
5 kocka Marokkói citrom
fűszerek: szárított bio fűszerkeverék,
tengerisó, bors
sok-sok friss tárkony ami most nincs,
sajnos, így szárított változata
30 gr
vaj
1 ek
liszt
2 liter víz
---------------------
1,5 dl tejszín
1 db tojássárgája
---------------------
friss petrezselyem
tálaláshoz citrom
A csirkemellet
tisztítottam és feldaraboltam, a csontot csak négybe vágtam,
a bőrét egészben
hagytam.
A zöldségeket megtisztítottam és
karikára metéltem, a krumplit kockára.
A fokhagymát kis hasábokra.
A kuktába tettem a darab vajat,
amikor sercegett, rádobtam a csirkemellet
és amikor fehér színre váltott, hozzáadtam a zöldségeket. Addig pirítottam amíg
lekapta egy picit az alját, ekkor rászórtam a fűszereket, megkevertem és
rászórtam a lisztet. Így is hagytam 1-2 percig, hogy piruljon és végül felöntöttem
a vízzel. Addig kevergettem még felforrt az egész és a kis pörcöket is
felvakarásztam az edény aljáról.
Rátettem a kukta tetejét, lezártam,
az órát beállítottam 11 percre és erős tűzön hagytam,
hogy felforrjon és
megfőjön.
Az idő leteltével, lezártam a tüzet
és megvártam amíg letudom venni a kukta tetejét.
Közben az egy tojássárgáját elkevertem a tejszínnel, amit a
kész fortyogó levesbe öntöttem, óvatosan folyamatosan kevergetve, hogy ne kapja
össze.
Újra forraltam rajta egyet, immár fedő nélkül.
Friss petrezselyemmel ( friss tárkony idejében,
friss tárkonnyal! ) megszórva tálaltam.
Gyönyörű képeket készítettél:) Én is mindig jót derültem ezen az elnevezésen, meg van még pár, a mai napi viccesnek tartom. A leves finom, évek óta nem ettem ilyet.
VálaszTörlésKöszönöm.
TörlésNagyon gyorsan elkészül kukta nélkül is.
Én is pizzát sütöttem ma,csak mást de a Tiédet is elkészítem.
Éljen Szabó Gyula és éljenek a nyelvőrző Anyák ( Apák ).
Ágika, a név és a nevetés megmaradt, nekünk meg a szép emlékek :) Elolvastam a beírásod címét a blogomban és rögtön elmosolyodtam... Erre megnyitottam az oldalad és első mondataidban visszaolvastam a gondolataimat :D Tárkonyt régen nem használtunk, de az utóbbi években nagyon megszerettem. Sok utánajárással sikerült beszerezni tárkonyt cserépben, de nem sokáig bírta szegényke, hiába beszélgettem vele :) Egyszóval csak szárítottat használok! Tejszínnel selymes az íze, mmm....
VálaszTörlésTöbbféle Tárkonyom van, tavasszal ha kihajt, megajándékozlak. Ha akarod.
TörlésNem is tudtam,, hogy több fajtája van! Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy, akkor el is ültetném Édesanyám kertjében, hogy mindenképpen megmaradjon és legalább ők is örülnek majd neki, mert szeretik :)
VálaszTörlésNekem van orosz és francia... ( Volt az ősszel, remélem még van... )
VálaszTörlés