Follow by Email

2011. november 28., hétfő

2011. november 25., péntek

Chili, mint pehely




 Minden évben készítek a magam nevelt termésekből.




Chilipehely, a durvára darált csípős paprika.
Így is nevezhetném ezt a finomságot. 




A többféle paprikát megszárítom, kimagozom és durvára őrlöm. 
A segédeszköz kávédaráló, (késes) aprítógép vagy a hagyomásnyos mozsár. 
Sötét üvegbe zárva tárolom, hideg helyen. Igaz szinte minden nap "megszellőztetem"  amikor csippentek belőle, hogy ételeinkre hintve élvezzük melegítő jótékony hatását.


A keleti gyógyászatban, a csípős növényeket a vér és energia keringésének serkentésére, 
az emésztés, anyagcsere fokozására, izzasztásra alkalmazzák.
Mind e mellett tudjuk, hogy Kapszaicint tartalmaz, antioxidáns hatással bír, segíti a méreganyagok kiválasztódását. 
A szívbetegségek, rákbetegségek megelőzésében is kimutatták jótékony hatását ( Pittsburgi egyetem ).
Fájdalomcsillapító ( pl. fejfájás, reuma ) baktérium és vírusölő, magas a vitamintartalma.







Egy újabb bejegyzésben, bővebben írtam a Paprika jótékony hatásairól:
..még többet a chiliről:


Képpel mondom el


Csodás kép tárult ma a szemünk elé: a természet fehérbe öltözött. Mintha az Angyalok porcukorral hintették volna be a tájat. Volt egy kevés időm, hogy készítsek néhány fotót a kertben. Csak ámulok és bámulok, egyszerűen nem tudok betelni a természet gyönyörűségével.










.................és a rózsák 





2011. november 24., csütörtök

Házi krémsajt



Abban a szerencsés helyzetben van részem, hogy tudok kecske és tehéntejet vásárolni. 
Ezért rendszeresen készítek különféle tejtermékeket. Pl. túrót, paneer sajtot és krémsajtot.
Most elérkezett az idei, utolsó sajt készítés ideje (pár hónapig nem fejik a kecskéket).




1,5 l kecsketejet homogénné keverek 400 g. 
Joghurttal (Spar saját termék), picit megmelegítem - éppen langyos legyen.
 Szoba hőmérsékleten hagyom megaludni kb. 24 órát, vesz igénybe. 
Ekkor újra melegítek rajta egyet, összekeverem. 
Egy szűrőt kibélelek ritka szövésű konyharuhával és belemeregetem a sűrű egyveleget. 
Hagyom kicsöpögni a savót, ez is kb. 24 órát vesz igénybe.
Egy darab folpackot kifeszítek a pultra és alaposan megszórom fűszerekkel, 
most só, bors és chili pehely keverékével.
 A sajtot kétfelé osztom, és külön-külön hengert formázok belőle, majd meghempergetem a fűszerekben. 
                                     A fóliába csavarom és hidegre teszem.                                      
Kenyérre kenve (főleg pirítósra) szeretjük, de a sült zöldségeket is megkoronázza néhány dekája.
Ugyan ezzel a módszerrel készítem akkor is, amikor kis golyókat formázok belőlük és 
fűszeres olajban tovább érlelem. 
Csatos üvegben 2 hétig is eláll és a mélyhűtő hidege sem ront az élvezetén.


2011. november 16., szerda

A pénz és a mai Gyermek kapcsolata





Előzmény
1) Életem meghatározó Személye egyszer azt mondta: 
" - oh, a mai gyerekeket már nem érdeklik az anyagiak. "
Én akkor nem tudtam pontosan, ez hogyan fog megnyilvánulni.


2) Én egész életemben olyan mérlegelősen álltam a pénz kiadáshoz ( is ), 
mire van igazán szükségem - mire nem, mire van most - mire később stb.
Anyámtól azt láttam spórolunk azért, hogy amit tényleg szeretnénk, arra legyen. 
Volt mindig " mindenünk " és pénzünk is. 
Sosem kért kölcsön, de adott és nem volt hitel tartozásuk sem.



Jelen
A Fiunk kap zsebpénzt. 
Így  döntöttünk mi szülők. Kap, mert így tanulja meg beosztani. 
elkölteni csak azt lehet ami a zsebében van.  
Most szeretne egy új telefont.


 Párbeszéd közte és köztem:
- Mama haragszol a telefon miatt?
- Á nem, csak nem értem miért nem jó a régi.
- Mama, a pénz arra való, hogy elköltsük.
- ..............


Hm.






2011. november 12., szombat

A " tökéletes kuglóf " nekünk is



A napokban a  Makkakonyhában találtam egy  kuglóf receptet.
Köszönet érte.


Már kétszer megsütöttem, a tészta összetétele pont úgy készült,
az áfonya mellé pedig került még bele egy kis marcipán. 
A szirupot fűszerekkel készítettem és 2 dl vízből főztem.



"tökéletes kuglóf"

Hozzávalók
tészta
28 dkg liszt
3 ek nádcukor
késhegynyi tengeri só
1 dkg friss élesztő
4 egész tojás
18 dkg olvasztott, visszahűtött vaj
10 dkg aszalt áfonya
5 dkg marcipán


szirup
2 dl víz
20 dkg nádcukor
1 egész fahéjrúd
10 db szegfűszeg
2 egész csillagánizs






A száraz hozzávalókat alaposan elkevertem,
majd fényesre dagasztottam a felvert tojásokkal és a vajjal,
végül hozzáforgattam az aszalt gyümölcsöt és a pici kockákra vágott marcipánt.
A dagasztó tálban 3 óra alatt kelt duplájára, akkor újra átmozgattam a tésztát és elosztottam
két kisebb vajjal kikent és liszttel megszórt cserép kuglóf formába.
Újabb 3 óra kelesztés után, a 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
Még forrón rácsra borítottam és folyamatosan locsolgattam rá a fűszeres szirupot,
még mind el nem fogyott......





Annyira szép






" Ha a tüskére figyelsz, nem fogod érezni a rózsa illatát "




Kertünk rózsája, november 10.én




2011. november 10., csütörtök

Csipkebogyó, Som




Csipkebogyó, Hecsedli.
Rengeteg információt ismerünk, találunk róla, én most nem erről szeretnék írni.
Minden évben szedünk, gyűjtünk, előfordul, hogy ezzel a céllal szervezünk családi túrát
pl. a Börzsönybe.
Persze csak annyit szedünk amennyire a családnak szüksége van 1-2 kg,
hisz nem a mennyiség a lényeg (hanem a minőség).
A legtöbb C-vitamint akkor tartalmazza amikor még kemény, 
még nem csípte meg a fagy, igaz ilyenkor még nem édes és krémes.
Az íze így is mennyei.

Hogyan használom?
- Mindig szárítok meg teának és kerül a téli teakeverékbe. 
Tudjuk, hogy a vitaminok megőrzése végett a teát áztatással készítjük.
- Készítek belőle ecetet, egyszerűen a megszurkált bogyót beáztatom alma vagy fehér borecetbe.
(A bejegyzés óta készült csipkebogyóból erjesztett ecet.)
Minél tovább érlelődnek együtt, annál aromásabb lesz az ecetünk.
Leszűrés után sötét üvegben tárolom.
- Lehet alkoholban áztatni, alkoholos kivonatot készíteni, sőt készülhet belőle ünnepi likőr.

<3

A vadon termett kincseinknek magas éteri energiájuk van, a természet ritmusa szerint termettek, 
érdemes testünk védelmi rendszerét, egészségünk támogatni velük.
 Az a vitamin, ásványianyag ami így jut be a szervezetünkben másképpen hasznosul.
Úgy gondolom a természet termelte gyógynövényeknek,
gyümölcsöknek a varázsa az Ősrezgésben rejlik, 
a Teljesség információt tartom hangsúlyosnak.
A félreértés végett jelzem, az is jó, hogy ha a herbáriában veszünk gyógynövényeket,
csak az más minőség. Olyan mint a multiban vásárolt paradicsom és a kertben szeretetünkkel nevelgetett közti különbség. 
Mind a kettőt paradicsomnak nevezzük, mindkettőnek van hatása, vitamin tartalma,
akár még íze is, de aki már nevelgetett saját paradicsomot, az érzi és tudja miről beszélek. 
Egyszerűen fogjuk a tenyerünkbe mindkettőt és hangolódjunk rá a rezgésre.
Akkor még nem is írtam a családunkkal együtt töltött időről, a mozgásról, 
a jó levegőről és a tüskék okozta sebekről.





Som
A túra során találtunk egy maréknyit amit azonnal el is csipegettünk. 
Kevésbé közismert és meg kell jegyezni ritkábban is bukkan fel utunk során, 
a hosszúkás piros terméssel borított cserje.
Vele kapcsolatban egy kincset szeretnék megosztani, amit egyik piaci utam során leltem.
Hideg eljárással készített som lekvár. A kedves néni még őrzi a régi tudást.
A Somot kimagozzák, ledarálják, összekeverik cukorral ( mennyiség ízlés függő ) és addig kevergetik szabad levegőn amíg besűrűsödik. Ez akár sok idő lehet (több nap, akár hét!) viszont más feladat nincs vele, szépen üvegbe rakják, a teteje bebőrösödik és mehet a kamrapolcra.
 Tehát nem főzik, nem pasztörizálják, nincs benne tartósítószer és mégsem romlik el! 
Az állaga olyan mint a Birs lekvárnak, szemcsés, sűrű. 




Megjegyzés 2014.

- Az eltelt időben elkészült a saját erjesztet ecet csipkebogyóból.
Pont ugyanúgy érdemes kísérletezni, mint ha almaecetet készítenénk.
- Készült mézes finomság és lekvár csipkebogyóból.
Javaslom a tartalomjegyzéket böngészni a leírások után.
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/07/tartalomjegyzek-20140707_9.html



Szandavár - kirándulás







A Férfiak négynapos túrájuk után ( beszámoló később ) vágytak egy kis " levezetőre ". 
Csatlakoztunk Buksi kutyával és megcéloztuk Szanda várát.
      

 "Szandaváralja felől jelzett úton, körülbelül 45 perces, 
közepesen nehéz túrával közelíthetőek meg az 528 méter magas csúcson álló vár romjai. 
A felvezető út keresztezi a hegy derekán körbefutó sáncokat, 
melyek egy őskori földvár nyomai. 
Szandavár keletkezési idejét és építőjének nevét nem ismerhetjük, 
de első ízben egy 1301-ben kelt iratban, mint királyi vár szerepel.
Tulajdonosai 1546-ig - amikor is a török elfoglalta - többször cserélődtek. 
1551-ben Horváth Bertalan gyarmati várkapitány visszavette a várat, amely ezután rom lett. 
Ma is áll az öregtorony hét méter magas maradványa, 
alatta pedig jól felismerhető egy körülbelül négy méter átmérőjű ciszterna.
A vár omladozó falai közül tiszta időben a Mátráról a Börzsönyig, 
a Budai-hegységtől a Karancsig, sőt esetenként a Tátráig belátható a Cserhát, 
valamint a Zagyva- és Ipoly-völgye. 
A szandai Vár-hegy ma húszhektáros természetvédelmi terület. 
A romok alatt különleges, függőlegesen álló andezit oszlopok láthatók."  





                                  
  Várhódítók   




Útközben Csipkebogyót szedtünk és Somot ettünk ( Somról később ). 
E csodás őszi napon igazán jólesett a mozgás.